Resepi Ayam Black Pepper
Bahan-Bahan: (5 orang)
5 ketul ayam
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam (Dikisar Kasar)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam (Dikisar Kasar)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis
Bahan Perap –
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
Cara Memasak:
1. Perap ayam selama 30 minit.
2. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
4. Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
5. Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment